F.No.1/13/20i2 CL-V
Government of India
Ministry of Corporate Affairs
5t Floor, ‘A’ Wing, Shastri Bhavan
Dr. R.P.Road, New Delhi-110001
Dated: 27.05.2016

0
v\/'SFZD}‘dnr:xl Shah, Chartered Accountant
Chairman,

Corporate Laws & Corporate Governance Coramittee
ICAI, ICAI Bhawan

Indraprastha Marg

New Delhi-110002

Subject: Regarding HUF/Karta can become partner /Designated
Partner in Limited Liability Partnership.

- Kindly refer to your letter letter no. CL&CGC/06/2016-
2017/Rep-09 dated 16-05-2016 on the subject cited above and to
state that the Ministry has issued General Circular No. 13/2013
dated 29-07-2013 & Circular No. 2/2016 dated 15-01-2016 after
prolonged consultation with the Ministry of Law & Justice. The
Ministry of Law & Justice has observed that the Hon’ble Supreme
Court in the matter reported in (1998) 2 SCC p.49, Rashiklal &
Company vs. CIT has dealt with the issue and vide para 12 of the

judgement has observed as under:

“Even if a person nominated by the HUF joins a partnership, the
partnership will be between the nominated person and the other partners

of the firm. Having regard to the definition of “partnership” and



“partners” and in view of the principle laid down in Dulichand case it is
not possible to hold that an HUF being a fluctuating body of individuals,
can enter into a partnership with other individual partners. It cannot do
indirvectly what it cannot do directly. If a Karta or any other member of
the HUF joins a partnership, he can do so only as an individual. His
rights and Obligations vis-a-vis other partners are determined by the
Partnership Act and not by Hindu Law. Whatever may be the
relationship between an HUF and its nominee partner, in a partnership,
neither the HUF nor any member of the HUF caﬁ claim to be partner or
connected with the partnership through a nontinee. Where the Karta of an

HUEF enters into a partnership agreement with a stranger, the Karta alone

in the eye of law is the partner.”

2. Tn view of above, it is clear that HUF cannot be a partner
but its Karta or any individual of HUF can be a partner in a

partnership firm in its individual capacity and not the HUF.

3. This issues with the approval of the Secretary, MCA.

Yours faithfully,
i/ /;\ (ﬂ

(Kamna Sharma)

Deputy Director



