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Circular No. 24 of 2016 
 

F.No.142/8/2016-TPL  
Government of India 
Ministry of Finance 

Department of Revenue 
Central Board of Direct Taxes 

(TPL Division) 
*** 

Dated 27th of June, 2016 
 

Clarifications on the Income Declaration Scheme, 2016  

 
The Income Declaration Scheme, 2016 (hereinafter referred to as ‘the Scheme’) 

incorporated as Chapter IX of the Finance Act, 2016 provides an opportunity to persons 

who have not paid full taxes in the past to come forward and declare the undisclosed 

income and pay tax, surcharge and penalty totaling in all 45% of such undisclosed income 

declared. The Income Declaration Scheme Rules, 2016 (hereinafter referred to as ‘the 

Rules’) have been notified. In this regard, Circular No. 17 of 2016 dated 20th May, 2016 

issued by the Board provided clarifications to 14 queries. Subsequently, further queries 

have been received from the public about various provisions of the Scheme. The Board 

has considered the same and the following clarifications are issued.-    

 
Question No.1: If only part payment of the tax, surcharge and penalty payable on 

undisclosed income declared under the Scheme is made before 

30.11.2016, then whether the entire declaration fails as per section 

187(3) of the Finance Act, 2016 or pro-rata declaration on which tax, 

surcharge and penalty has been paid remains valid? 

 
Answer: In case of part payment, the entire declaration made under the 

Scheme shall be invalid. The declaration under the Scheme shall be 

valid only when the complete payment of tax, surcharge and penalty 

is made on or before 30.11.2016.  

 
Question No.2: In case of amalgamation or in case of conversion of a company into 

LLP, if the amalgamated entity or LLP, as the case may be, wants to 

declare for the year prior to amalgamation/conversion, then whether 

a declaration is to be filed in the name of amalgamated entity/LLP or 

in the name of the amalgamating company or company existing prior 

to conversion into LLP? 

 
Answer: Since the amalgamating company or the company prior to conversion 

into LLP is no more into existence and the assets/liabilities of such 
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erstwhile entities have been taken over by the amalgamated   

company/LLP, the declaration is to be made in the name of the 

amalgamated company or the LLP, as the case may be, for the year in 

which the amalgamation/conversion takes place.  

 
Question No.3: Whether the Scheme is open only to residents or to non-residents 

also? 

 
Answer: The Scheme is available to every person, whether resident or non-

resident.  

 
Question No.4: If undisclosed income relating to an assessment year prior to A.Y. 

2016-17, say A.Y. 2001-02 is detected after the closure of the Scheme, 

then what shall be the treatment of undisclosed income so detected? 

 

Answer: As per the provisions of section 197(c) of the Finance Act, 2016, such 

income of A.Y. 2001-02 shall be assessed in the year in which the 

notice under section 148 or 153A or 153C, as the case may be, of the 

Income-tax Act is issued by the Assessing Officer. Further, if such 

undisclosed income is detected in the form of investment in any asset 

then value of such asset shall be as if the asset has been acquired or 

made in the year in which the notice under section 148/153A/153C is 

issued and the value shall be determined in accordance with rule 3 of 

the Rules. 

 
Question No.5: Whether a person on whom a search has been conducted in April, 

2016 but notice under section 153A is not served upto 31.05.2016, is 

eligible to declare undisclosed income under the Scheme? 

 
Answer: No, in such a case time for issuance of notice under section 153A has 

not expired. Hence the person is not eligible to avail the Scheme in 

respect of assessment years for which notice under section 153A can 

be issued.  

 
Question No.6: As per Circular No.17 of 2016, question No.14, it is not mandatory to 

attach the valuation report. But Form-1 states “attach valuation 

report”. How to interpret? 

 
Answer: It is necessary for the declarant to obtain the valuation report but it is 

not mandatory for him to attach the same with the declaration made 

in Form-1. However, the jurisdictional Pr. Commissioner/ 

Commissioner in order to ascertain the correctness of the value of the 
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asset quoted in Form-1 may require the declarant to file the valuation 

report before issuing the acknowledgment in Form-2. In such a 

circumstance, it will be necessary for the declarant to make the report 

available to the Pr. Commissioner/Commissioner. 

 
 
Question No.7: Is it mandatory to furnish PAN in the Form of declaration? 

 

Answer: Yes, PAN is the unique identifier for all direct tax purposes. This is also 

necessary in order to claim the benefits and immunities available under the 

Scheme. 

 
Question No.8: If any proceeding is pending before the Settlement Commission, can a 

person be considered eligible for the Scheme? 

 
Answer: No, a person shall not be eligible for the Scheme in respect of 

assessment years for which proceeding is pending with Settlement 

Commission.  

 
Question No.9: Land is acquired by the assessee in year 2001 from assessed income 

and is regularly disclosed in return of income. Subsequently in the 

year 2014, a building is constructed on the said land and the 

construction cost is not disclosed by the assessee. What shall be the 

fair market value of such building for the purposes of the Scheme? 

 
Answer: Fair market value of land and building in such a case shall be 

computed in accordance with Rule 3(2) by allowing proportionate 

deduction in respect of asset acquired from assessed income.  

 
Question No.10: Whether cases where summons under section 131(1A) have been 

issued by the Department or letter under the Non-filer Monitoring 

System (NMS) or under section 133(6) are issued are eligible for the 

Scheme?  

 
Answer: Cases where summons under section 131(1A) have been issued by the 

department or letters for enquiry under NMS or under section 133(6) 

are issued but no notice under section 142 or 143(2) or 148 or 153A or 

153C [as specified in section 196(e)] of the Finance Act, 2016 has been 

issued are eligible for the Scheme. 
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Question No.11: If notices under section 142, 143(2) or 148 have been issued after 

31.05.2016 and assessee makes declaration under the Scheme then 

what shall be the fate of these notices? 

 

Answer: As clarified vide Explanatory Circular No. 17 dated 20.5.2016 , a 

person shall not be eligible for the Scheme in respect of the   

assessment year for which a notice under section 142, 143(2) or 148 

has been received by him on or before 31.5.2016. In a case where 

notice has been received after the said date, the assessee shall be 

eligible to make a declaration under the Scheme for the said 

assessment year.  Such declaration shall be valid if it has not been 

made by suppression of facts or misrepresentation and the amount 

payable under the Scheme has been duly paid within the specified 

time. On furnishing by the declarant the certificate issued by the Pr. 

Commissioner/Commissioner in Form-4 to the Assessing Officer, the 

proceedings initiated vide notice under section 142, 143(2) or 148 shall 

be deemed to have been closed. 

 

 

(Dr. T.S. Mapwal) 
Under Secretary to the Government of India 

 
Copy to:- 
1. PS to FM/ OSD to FM/ OSD to MoS(R). 
2. PS to Secretary (Revenue).  
3. The Chairperson, Members and all other officers in CBDT of the rank of Under 

Secretary and above.  
4. All Pr. Chief Commissioners/ Pr. Director General of Income-tax – with a request to 

circulate amongst all officers in their regions/ charges.  
5. Pr. DGIT (Systems)/ Pr. DGIT (Vigilance)/ Pr. DGIT (Admn.)/ Pr. DG (NADT)/ Pr. 

DGIT (L&R).  
6. CIT (M&TP), CBDT. 
7. Web manager for posting on the departmental website. 


